Maten, maten!



Japansk mat...Vi har varit och handlat mat i en butik som påminner om coop (de har allt) med mama-san, eller Junko ("jokko") som hon heter, två gånger. Som med allt annat här i Japan finns inget skrivet i det västerländska alfabetet utan allt står i tecken...När man sen lägger till faktorn att de faktiskt inte äter mycket alls av det som vi äter så kanske ni kan börja förstå hur det var att bli utslängd i en enorm butik med den lång lista på saker man inte vet om de finns och dessutom ha en avtalad tid att passa...Att sen lista ut om det är ett kilopris eller styckpris eller något annat mängdpris som står angivet är en gåta i sig, dessutom kan man inte läsa på kvittot vad det faktiskt kostade sen.

Vissa saker som endel grönsaker och kött kan man se genom förpackningen vad det är för något. Däremot fisk kan vara lite klurigare men för det mesta kan man förstå. Här säljs det mycket hel fisk och ganska mycket makrill, något vi inte riktigt klarar av ännu efter norgevistelsen.

Att vistas i en värld där större delen av fiskdisken är något som ser ut som hela sillar och olika sorters bläckfisk och där det minsta rispaketet man kan köpa väger fem kilo har onekligen lett oss till en japansk inriktning på matlagningen (Sebastian tycker att jag ska skriva "tvingat"). Det är tur att vi är så matinresserade som vi är och mama-san har hjälpt oss att hitta lite saker som t ex vetemjöl och vinäger. Sen så hittade vi en stor flaska rapsolja som det faktiskt stod canola oil på vilket var tur för det visade sig att sen flaskan vi hade haft ögonen på var två liter vinäger...Det hade varit kul att försöka göra tempura i...

Så...Dagen börjas med frukost serverad av mama-san som faktiskt serverar alla. Det kan vara allt från ägg och korv till en traditionell japansk frukost med ris, misosoppa, en bit fisk, nori (sjögräs), köttsoppa och omelett. Oftast finns toast, te och kaffe att hämta själv. Lunchen brukar bli ganksa lätt, kanske lite nudlar eller så. Middagen är oftast ris med något, ibland två rätter som igår; okonomiyaki (tempurasmet och grönsaker stekta som en kaka) och kycklingstrimlor med svamp i teriyakistil, men det händer inte så ofta. Det enda riktigt västerländsla vi har gjort var mackor med tonfisksallad. Traditionellt äter man inte bröd här för det enda osöta bröd som finns är enorma toastskivor som säljs i förpackningar om 8 som mest.

Det bör tillägas att vi har ätit en hel del cup noodles som är mer än nudlar och buljong i här i det förlovade nudellandet. Det här är mina första nudlar som jag trodde hade smaken av pizza...



...föreställ er min häpnad när jag hittade en liten pizzaliknande skapese i min nudelförpackning...!




Agnes

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Tur att jag hittade hit tillslut, thank god for facebook! Maten låter hrm intressant.. Jag är tveksam att jag skulle trivas :P Men det verkar onekligen intressant, skulle vilja besöka en sån mataffär och se alla knasiga saker, hehe.

2009-01-23 @ 19:17:33
Postat av: Sandra K

meh, mitt namn försvann. aja, jag är iaf ansvarig för den första kommentaren med :P

2009-01-23 @ 19:18:39
URL: http://skgard.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0